Čtyřiadvacátý ze dvaatřiceti

Kdo nezná historii, prožije ji znovu

rozhovor

4 min

Na střední škole neměl Petr Mordaninec tušení, co bude dělat dál. S rozhodnutím mu pomohli rodiče. V Hradci Králové tak vystudoval historii a dnes pracuje jako kurátor v Národním památkovém ústavu. „Dějiny mi pomáhají pochopit problémy dnešního světa,“ říká.


Autor: Lenka Kašparová

Filozofická fakulta UHK

Jak vzpomínáte na svá studia na hradecké univerzitě?

S odstupem času vím, že pro mě bylo studium na filozofické fakultě tou nejlepší volbou. Získal jsem spoustu zkušeností i nových kontaktů a město mi přirostlo k srdci. Nejraději vzpomínám na skvělé pedagogy – docentku Veroniku Středovou, která mě velmi inspirovala, změnila mé vnímání historie a ukázala mi krásu výtvarného umění 18. až 20. století, a doktora Tomáše Hradeckého, vedoucího obou mých závěrečných prací. Jeho rady pro mě byly vždy přínosem.

Co vás lákalo na studiu historie?

Na střední škole jsem vůbec netušil, co bych mohl dělat dál. S výběrem mi nakonec pomohli rodiče. Vystudoval jsem bakalářský obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví, což po čase hodnotím jako skvělou volbu. Navázal jsem pak magisterským studiem historie. Věnoval jsem se především novodobým dějinám, které mě jakožto dynamické období plné převratných změn ve společnosti velmi lákaly. Tehdy se navíc dostala do popředí diplomacie, kterou mám moc rád.

Proč je tak důležité historii studovat?

Historie má obrovský význam. Ne nadarmo se říká, že ten, kdo nezná dějiny, je nucen si je prožít znova. Znalost historie mi také pomáhá lépe pochopit problémy dnešní doby – u nás i ve světě.

Využil jste během studia šanci vycestovat na zahraniční pobyt nebo stáž?

Bohužel ne, zpětně mě to velmi mrzí. Chtěl jsem se podívat do Rumunska, dokonce jsem měl rozepsaný dopis. Nakonec jsem dal ale přednost možnosti dostudovat v co nejkratší možné době, tedy pěti letech. To se mi naštěstí povedlo.

Dalo by se říct, že vám studium pomohlo k práci kurátora v Národním památkovém ústavu?

Ano, asi ano. U mě to však byla spíše šťastná shoda náhod. Byl jsem ve správnou chvílí na správném místě.

Co vaše práce obnáší?

Nejsem klasický kurátor, jaké můžete znát z muzeí a galerií. Pracuji v oddělení správy mobiliáře a zámeckých knihoven, která má pod sebou 29 hradů a zámků ve Středočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Provádíme inventarizaci nábytku a knihoven, děláme smlouvy na výpůjčky předmětů a jednáme s badateli a institucemi, jež mají zájem o sbírky z našich objektů. Zařizujeme také převozy mobiliáře. Je to zajímavá práce, v níž se spojuje administrativa v kanceláři s prací v terénu.

Co byste poradil středoškolákům, kteří stojí před volbou vysoké školy?

Z vlastní zkušeností vím, že spousta středoškoláků nemá tušení, jakou vysokou školu zvolit. Rozhodně bych jim doporučil, ať dají na radu rodičů nebo starších sourozenců. Ti už si tím prošli. A hlavně – ať se nenechají odradit od studia humanitních oborů, protože i ty otevírají dveře ke spoustě zajímavých profesí.

O Petrovi

Petr Mordaninec je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Vystudoval bakalářský obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví, na nějž navázal studiem historie. Dnes má jako kurátor v Národním památkovém ústavu na starosti mobiliář a knihovny na devětadvaceti hradech a zámcích ve Středočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji.

Jaké další pozice na absolventy čekají?

Uplatnění

Používáte zastaralý prohlížeč.
Načtěte si web například pomocí Google Chrome.